Ik wil de aller-, allerbeste moeder zijn

"Ik houd niet van de stuntel fase”, zei ze. “Die sla ik het liefst over. Ik wil direct kunnen dansen als in "so you think" en direct kunnen zingen als in "the voice". En dus wil ik ook de ALLER-, ALLERBESTE MOEDER voor mijn dochter zijn. Altijd en overal. Zonder twijfel. Ik wil voorkomen dat ze valt, voorkomen dat ze pijn heeft. Ik wil dat ze weet dat ik er altijd voor haar ben. En dat doe ik het liefst foutloos. Zonder gestuntel.”

Want?

“Als ik een fout maak voel ik me kwetsbaar. Dan breek ik een beetje van binnen. Dan voel ik in mij dat kleine meisje toen ik 6 jaar was. Eenzaam. WAARDELOOS. En dat verdrietige gevoel; dat wil ik ontwijken. Dus doe ik alles het liefst perfect. Zonder fouten en zonder gestuntel.”

Is dat ook wat je aan je dochter wilt meegeven?

“NEE, NATUURLIJK NIET! Ik wil dat ze weet dat ze prachtig is, zoals ze is. Dat ze helemaal goed is met alles wat haar persoonlijke pakketje te bieden heeft. En dat ze voelt dat ze stap voor stap mag groeien. Dat ze JUIST MAG stuntelen, om zo te leren. Dat ze niet alles in één keer hoeft te kunnen.”

Interessant...

"Ja? Hoezo? Dat ik het mijn dochter wel gun, maar het zelf niet toepas? Bedoel je dat?"

Wat vind je daar zelf van?

"Uh ja… als je het zo stelt, klinkt het eigenlijk wel onlogisch." 

Stilte… 

"Best relaxed eigenlijk. Als moeder mag ik ook 's stuntelen. Het even NIET WETEN."

En meer genieten van moeder zijn?

"Zeker!" 

-----------------------------

Faalangst raakt een diep waardeloos gevoel van binnen. Een onterechte overtuiging dat je niet goed genoeg bent of tot last bent. Een nietsontziende stem die je vertelt dat je faalt in wie je bent. Voor iedereen die daar mee rondloopt is dit een naar gevoel. Of je nou 6, 16, 36 of 46 jaar oud bent.

Wat zou het toch heerlijk zijn als je kunt kiezen wat je met dat gevoel doet. Dat jij in charge bent. “Hup, rot gevoel… even achterin de bus, ik zit aan het stuur en niet jij!” Een verademing voor jou, maar ook zeker voor jouw kind. Als je als kind leert omgaan met faalangst, heb je hier veel baat bij op oudere leeftijd.

Ben jij toe aan deze verandering? Bel me voor een kennismaking, zodat we de eerste stappen naar meer grip kunnen gaan zetten.

Geerteke

Neem contact op

Terug naar overzicht